Roppant időtálló a zománcozott fazék
Egyre többen választják az úgynevezett zománcozott edényeket, amelyek ténylegesen strapabíróak és időtállóak, ezek a kellékek több év elteltével is jól tartják magukat, és alig látszik rajtuk a sokszori használat.
Ahogy a név is mutatja, a zománcozott fazék egyediségét az a bizonyos zománc jelenti. Sokan nem tudják, hogy mit is jelent ez, és miért válik előnyösebbé ezáltal a termék. Nos, tudni kell, hogy ennek a legfőbb anyaga részleges vagy teljes felolvadás útján jött létre, és üvegszerűen dermedt, szervetlen, főként oxidokból álló matériát takar. Egyes gyártók ezeket többféle módosító anyagokkal, általában fém-oxidokkal színezik. Ez a speciális módon elkészített üveg majd rákerül a zománcozott fazék felületére, amelynek az alapanyaga a legtöbb esetben fém.
A tartósságot az biztosítja, hogy az eljárást követően a két anyag között összeköttetést hoznak létre úgy, hogy mindkettőt együtt igen magas hőfokra hevítik fel. A zománcozott fazék pontosan ettől válik annyira strapabíróvá, illetve karc- és ütésállóvá.