A pálinka látható és érezhető tulajdonságai
Az égetett szesz jellemzőit leginkább az határozza meg, hogy milyen alapanyagból készül. A gabonafélékből előállított szeszek íze semleges és többnyire színtelen. Bár az érlelés során színeződhetnek, de ez már a hordóknak tulajdonítható.
Ezzel szemben, a pálinka, ami gyümölcsök lepárlása során készül, mindig magán viseli az adott gyümölcs jellegzetességeit is. Sok esetben a halvány színét is fel lehet fedezni, valamint az íze alapján is megállapítható, hogy pontosan milyen alapanyagból készült.
Persze ez csak a jó minőségű pálinka esetén van így. Ha a cefre érése során többféle gyümölcsöt összekeverünk, akkor már nem fedezhető fel egyértelműen a gyümölcsös aroma, vagy legalábbis nem állapítható meg, hogy milyen alapanyagról van szó.
A kereskedelmi célokra gyártott italok esetén, ilyennel nem találkozhatunk. Így a boltban vásárolt pálinka esetén mindig megállapítható, hogy milyen gyümölcsből készült az ital. Ha még intenzívebben szeretnénk érezni a gyümölcs jellegzetességeit, akkor az ágyas pálinka fajták közül kell válogatni.