Cukormentes eperlekvár magas gyümölcstartalommal
A lekvárok a legnépszerűbb gyümölcskonzervek közé tartoznak és az egyik legkedveltebb fajtájuk eperből készül. Világszerte gyermekek és felnőttek milliói rajonganak érte. A lekvárokat azonban az előállításukhoz felhasznált magas cukortartalom miatt egészségkárosítónak tartják.
Szerencsére a gyártók eleget tesznek a fogyasztói elvárásoknak és közkívánatra cukormentes eperlekvár változatokat is készítenek. A választáskor érdemes odafigyelni arra, hogy a cukormentes eperlekvár mennyi gyümölcsből készült. Minél több van benne, annál jobb. Érdemes azt is ellenőrizni, hogy milyen további, a textúrát javító összetevőket adtak hozzá. A kiváló minőségű fajtában ezek csak pektin formájában fellelhetőek, ami a gyümölcsben természetes módon előforduló, zselésítő tulajdonságokkal rendelkező anyag. Ipari méretekben azonban a gyümölcsökben általában túl alacsony a tartalmuk, ezért élelmiszer adalékanyagokat használnak erre a célra. Egyes gyártók guar- és xantángumit adnak hozzá a cukormentes eperlekvárhoz, az állag javítása érdekében.