Az egészséges táplálkozás nem csak azon múlik, hogy képesek vagyunk-e visszafogni a szénhidrátok bevitelét.
Amikor ránézünk egy diétára, akkor azon leginkább azt fogjuk látni, hogy milyen étrendi változásokat kell eszközölnie az étrend igénybe vevőjének ahhoz, hogy eredményesen meg tudja változtatni az életmódját, hogy le tudjon fogyni. Mert a diéták arra mennek ki, hogy az érintett lefaragjon a súlyából. Az egészséges táplálkozás azonban nem fog megállni annyiból, hogy aki tegnap még gyorséttermi étellel tömte magát, annak valami kevésbé táplálót adjunk. Az energiadeficit (amikor kevesebbet adunk a szervezetünknek, mint amennyire annak szüksége van a működéshez) megteremtésén, a normális adagok bevitelén felül az egészséges táplálkozás egyben azt is jelenti, hogy tartózkodunk minden olyan élelmiszertől, mely nem egészséges, melyben sok a káros adalékanyag. Ha ugyanis nem teszünk így, akkor annak az lesz a következménye, hogy bár le fogunk fogyni, de mégsem leszünk teljesen rendben odabent. Az egészséges táplálkozás egyik legfontosabb faktora tehát az, hogy messzire elkerüljünk minden olyan ételt, amiben mesterséges tartósítószer, színezőanyag, térfogatnövelő és egyéb kemikáliák vannak. Amennyiben ezt sikerül betartanunk, úgy sokat tehetünk magunkért.